Coffey launches photography and homes websites

londonfromhigh9During London’s Covid-19 lockdown, director Phil Coffey launched a new photography website showcasing his work. He has also created a new, residential-focused arm of the company, Coffey / Homes, to respond to demand in a different market than our normal, larger housing, cultural and commercial work.

Phil Coffey: ‘I remain optimistic that architects can and will find a new way to be relevant’

In a ‘Behind the Lens’ feature, The Architects’ Journal interviewed him about both. Below is an except, read the full interview here. 

Phil Coffey is the director of London-based Coffey / Architects and the newly launched Coffey / Homes. Phil is a regular speaker and teacher on architecture and is currently undertaking a PhD specific to light. During lockdown he was afforded the time to review decades of photographs and has lanched a new photography website showcasing his work. Today we feature his recent series London Through Lockdown – London landmarks and skylines from refreshing perspectives, often dramatically lit. The pictures were taken from the balcony of his apartment with Sony 100-400 GM OSS FE 4.5 – 5.6 and Sony 12-24 G FE 4 lenses.

Coffey Architects’ new work in Peckham, London

Coffey Architects is contributing to a scheme of seven new buildings by five different architects in the heart of Peckham, London. Led by Allford Hall Monaghan Morris, we are working alongside Gort Scott, Morris + Company and Feix&Merlin to rethink the Aylesham Centre, as part of a 940-home scheme. The project also includes the pre-provision of a supermarket and bus interchange on the corner of Peckham High Street. Read about it in the Architects’ Journal here.

AHMM reveals plans for 940 homes in Peckham

Apartment Block case study in The Architects’ Journal

Coffey-Architects_Apartment-Block-©Tim-Soar-(16)Apartment Block – our Don’t Move, Improve! winning and RIBA London shortlisted project in Clerkenwell, London– has been featured in The Architects’ Journal’s as an AJ Specification Case Study. Read more here.

Apartment Block is a hand-crafted, refurbishment of an apartment, designed by Coffey Architects as a solid piece of joinery inserted into an existing building. The home has been carved out of more than 30,000 individually hand-cut and laid cross-section blocks made of European oak.

The existing flat was dark and cramped, with a convoluted floorplan and there was no celebration of the space’s historic features. It is located in Kingsway Place, a Grade II-listed former school building built in 1892 and converted to residential use in 2000.

Coffey Architects began by stripping away all non-original features, leaving the original envelope exposed to retain the drama and history of the space. References are made to the history of the building: original green tiles were revealed around the perimeter of the apartment and the use of the timber blocks is a nod to the woodblock flooring often found in Victorian school classrooms.

The 3m-tall original sash windows are adorned with ornately crafted opening shutters filtering the light and casting shadows on the walls of the double-height space, ever-changing through the day to create a richness of delicate light.

Phil Coffey, director, Coffey Architects

Case study: Apartment Block by Coffey Architects

Moor’s Nook shortlisted for 2020 South East RIBA Regional Award

Urban-4_Moor-Courts_Coffey-Architects_Photo-Credit-Tim-SoarCoffey Architect’s  over-60s, community-focused residential development, Moor’s Nook, has been shortlisted for a 2020 South East RIBA Regional Award. Check it out on The RIBA Journal here.

A once-derelict industrial laundry facility site has become 34 light-filled, one- and two-bedroom flats for later life over a horseshoe-shaped plan. It includes two communal courtyards – one for the town and one for residents – and a refined brick colonnade that guides users into the building with a gentle transition from public to private space.

 

Spacious and accessible dual aspect homes cater to varying mobilities; features such as social entries, built-in public seating, a communal kitchen/lounge and a shared residents’ courtyard help combat loneliness. Drawing on industrial and arts and crafts the building is broken into segments with individual pitched roofs like single-family homes.