Apartment Block case study in The Architects’ Journal

Coffey-Architects_Apartment-Block-©Tim-Soar-(16)Apartment Block – our Don’t Move, Improve! winning and RIBA London shortlisted project in Clerkenwell, London– has been featured in The Architects’ Journal’s as an AJ Specification Case Study. Read more here.

Apartment Block is a hand-crafted, refurbishment of an apartment, designed by Coffey Architects as a solid piece of joinery inserted into an existing building. The home has been carved out of more than 30,000 individually hand-cut and laid cross-section blocks made of European oak.

The existing flat was dark and cramped, with a convoluted floorplan and there was no celebration of the space’s historic features. It is located in Kingsway Place, a Grade II-listed former school building built in 1892 and converted to residential use in 2000.

Coffey Architects began by stripping away all non-original features, leaving the original envelope exposed to retain the drama and history of the space. References are made to the history of the building: original green tiles were revealed around the perimeter of the apartment and the use of the timber blocks is a nod to the woodblock flooring often found in Victorian school classrooms.

The 3m-tall original sash windows are adorned with ornately crafted opening shutters filtering the light and casting shadows on the walls of the double-height space, ever-changing through the day to create a richness of delicate light.

Phil Coffey, director, Coffey Architects

Case study: Apartment Block by Coffey Architects

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest