Visionary Architect of the Year 2016

visionary-architect-of-the-year_01

We are delighted to have won  the Visionary Architect/Master Planner of the Year at this year’s MIPIM UK property expo in Olympia.

We will continue to work hard and innovate.

20160910_151002

Reflecting on the Venice Biennale 2016

Coffey Architects were lucky to have our annual office trip to Venice this year, making pilgrimage to the spectacular architecture of the island and exploring the forefront of architectural discourse at the Biennale.

Director Phil Coffey describes this year’s Reporting From the Front as ‘incredibly internal, thought provoking, people centred, political and strangely ‘big building free’ series of installations.’ To read more of his review for the Architects’ Journal please click here.

A month on, we’re reflecting on our experience and observations during the trip and how this can inform our critical thinking and practice. Keep an eye on our Twitter feed @CoffeyArch for our daily musings of the trip!

NLA Banner Wide

Modern Mews, U+I and Science Museum Research Centre Shortlisted for New London Awards 2016

We are very excited to announce our Modern Mews, U+I Headquarters and Science Museum Research Centre have been shortlisted for the New London Awards 2016. The New London Awards recognises the very best new and proposed architecture, planning and development in London.

Modern Mews has been shortlisted in the category Homes.

U+I Headquarters has been shortlisted in the category Conservation & Retrofit as well as Office Interiors.

Science Museum Research Centre has been shortlisted in the category Culture & Community.

We cross fingers for our projects. The announcement of the winners are on 7th July 2016.

SEE THE SHORTLIST HERE

Awards logo 2016_London boundary

Modern Mews and Modern Side Extension win RIBA Awards

We are happy to announce that our Modern Side Extension and Modern Mews won the RIBA Awards on Tuesday 3rd May.

RIBA Awards celebrates the best architecture in the UK and around the world, no matter the form; size or budget – we believe winning the awards display our commitment to designing and developing buildings and spaces for the improvement and enhancement of people’s lives.

In addition to winning the Regional Award Modern Mews have also made it onto the House of the Year 2016 Longlist which means it will be shown on the series House of the Year on Channel 4 in the Summer 2016. The Shortlist and Winner will be announced in the series – make sure to watch the series on Channel 4 and find out if Modern Mews will be the lucky one.

MODERN SIDE EXTENSION

Terraced housing is a defining feature of many British cities, but families now prefer to live in open plan spaces differing from the traditional cellular rooms for living, dining and cooking. The need to expand and remodel the terraced home is never-ending but, hidden away from the street, it is dominated by poorly thought through and detailed additions. The Modern Side Extension is a typological retrofit solution to offer a truly modern space for living that respects the urbanity of its host building. Reconfiguring the ubiquitous party wall connected to the terraced rear abutment remodels the home, creating a subtle game of solid and void with views to garden and sky.

Conservation-friendly brick, glass and bi-fold doors unite in a complex three-dimensional composition. Respectful to neighbours, the Modern Side Extension shows that the smallest architectural projects can be transformational.

FOR FURTHER INFORMATION

MODERN MEWS

An intricately designed and constructed piece of joinery crafted to live in.

The typical London mews house enjoyed windows only to the front of the property creating difficulty for habitable, comfortable and lit rooms to the back of the house; making practical modern spaces for living in such small constrained sites can be difficult to achieve. The Modern Mews employs many of the design ideas in Japanese tea houses (Chashitsu) to create a home full of light with numerous activities brought together through visual links. Horizontally wooden lattice sliding doors allow for adaptable spaces across each floor and between floors glass panels allow occupants to converse and bring light into the heart of the home from a zenith ocular window.

The home is conceived as a life sized piece of joinery, a Japanese treasure chest for living that sits between the white painted brick finish walls of the adjacent mews neighbours. All walls, floors and ceilings are crafted from white oak whilst elements where water is required are moulded from Corian. The central walls are interlayered with rice paper, glass and oak lattice, sliding to create a master suite or bed and bath at first floor, with bedrooms to the top floor enjoying light gathered from the sky above.

Living spaces to ground and basement enjoy light from the bi-fold sliding doors to the mews and light that penetrates the building from the central stair light well. Kitchen and dining spaces at ground level are visually and acoustically connected to the living space with a central fire warming the home from below. The basement carved into the ground is lined and furnished with elements of powerfloated and hand trowelled in-situ concrete.

The celebration of daily life in London is beautifully orchestrated across these four interlocked and interlayered floors in W1, creating a three bedroom light filled home for family life in less than 100m2.

FOR FURTHER INFORMATION

07_Coffey_News_1920px_03

News Test Post

Modern libraries aim to encourage use through casual seating, the ability to drop in for brief periods and permitting a certain level of conversation. Offering the possibility of such social interaction alongside the more academic use of the BFI archive, the Reuben Library is brought together by three elements: the bookcases, the furniture and the curtains. The sound-absorbing woven-wire bronze mesh curtains create an acoustic environment within which casual and academic reading can occur while also offering a sense of depth and filtered light to the reading areas. Traditional materials are used in a subversive way, oak, leather and bronze combining to create a place of ‘traditional modernity’ to meet the needs of the different constituencies who use the building. academic reading can occur while also offering a sense of depth and filtered light to the reading areas. Traditional materials are used in a subversive way, oak, leather and bronze combining to create a place of ‘traditional modernity’ to meet the needs of the different constituencies who use the building.

07_Coffey_News_1920px_06

Modern libraries aim to encourage use through casual seating, the ability to drop in for brief periods and permitting a certain level of conversation. Offering the possibility of such social interaction alongside the more academic use of the BFI archive, the Reuben Library is brought together by three elements: the bookcases, the furniture and the curtains.