CANYON HOUSE

CANYON HOUSE

The Canyon House project converted two separate flats – one on top of the other – into a single duplex. The clients had bought the lower flat in the historic warehouse building in anticipation of starting a family. As well as vertical connection and more bedrooms, they wanted flexible spaces, lots of daylight, plenty of storage, energy-efficient fittings and superb attention to detail.

 

The key feature in our design was a double-height circulation space that included a 7m-high wall of storage to unify the once separate flats. The diffuse light from the north-facing windows is accentuated by stainless steel cladding and white joinery, reflecting light deeper into the plan. The internal hallways achieve the same light-filled trick with mirrors and a glazed floor panel.

 

Careful detailing of the stair, structure, joinery and glazing draw the eye and form surprise views into the bedroom areas and lower circulation space. Rooms are finished to the same standard, making it possible to create different combinations of living rooms and bedrooms.

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Joining with joinery

Our designs sought to connect the two flats and get the best out of the double space in terms of layout, light and storage. A tall storage wall visually links the two levels, reconfiguring the separate spaces into one cohesive volume for living.

The Canyon

A glazed and mirrored slot composes a visual grand hall in front of the joinery element, inventing a light and spacious experience when moving around the home, challenging the usual enclosed interior circulation spaces within such forms into a primary loci.

Intelligent living

The apartment has been installed with an intelligent control system that allows the client to have fully control of the lighting, AV and heating. The client can control the sound, temperature and light in one room or indeed the whole apartment from a control pad, a smart phone and from local keypad controllers. All the lighting is dimmable high power LEDs.

Project credits

Team

  • Director: Phil Coffey

Awards

  • 2014 Don't Move, Improve - shortlisted
  • 2014 Retrofit Awards, Best House over £300K - shortlisted

Consultants

  • Structural: Karl Lang
  • Building Control: Head Projects

< Back to all

Next Project

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.