FARADAY WORKS

FARADAY WORKS

Faraday Works is a combined working and living scheme in Charlton, South East London. Coffey Architects is working alongside the masterplan architects to deliver 500+ new homes and over 4,000 sqm of medium and light industry, creative workshops and maker spaces. From 1863, the Faraday Works site was home to the Siemens Brothers’ first British factory, and there is a strong historical narrative running across the site today.

 

As part of the works, Coffey Architects has designed a sensitive yet contemporary conversion and extension of The Junction Box, one of the site’s locally listed buildings. In its new life, the Junction Box will house 66 new residential units and 605 sqm of workshop spaces.

 

Coffey Architects has also designed the new Telephone Building, a contrast to the existing heritage buildings in terms of its materiality and form. This building contains the entire scheme’s affordable housing quota of 91 units (35% affordable). Across the site the new build elements create a contemporary industrial architecture and identity for the site and the masterplan as a whole.

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Responding to light

Massing differentiation between the Telephone Building and Junction Box allow for maximum light into a podium garden in the centre of the block. The highest point of the building to the south creates a face for the development towards Woolwich and Charlton.

Revealing and amplifying heritage

Previously a site to manufacture and assemble telegraph junction boxes, the heritage of the existing building is celebrated, restored and enhanced with form, material choice and a light industrial aesthetic.

Sympathetic additions

All circulation has been placed on the outside of the building to provide a clear floor plan for residential units within the existing building and provide maximum efficiency. The design of the roof extension takes direct reference from the existing building and the strong expressed structural grid on the elevation. The width of the bay upwards dictates the module used. By using a ‘hit and miss’ approach to these modules, a strong articulation to the parapet line breaks down the massing of the extension.

< Back to all housing

Next Project

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.