HIDDEN HOUSE

HIDDEN HOUSE

Hidden House is a new one storey dwelling in the centre of Clerkenwell Green Conservation Area, London. It’s difficult to find.

 

The home sits above former prison vaults belonging to the Clerkenwell House of Detention, built in 1847, and next to a former Victorian School, Kingsway Place. Both are Grade II listed buildings.

 

Previously occupied by a caretaker’s shed, the site is defined by a tall perimeter brick wall, in which the design carefully carves a space for the new residential dwelling, nestling itself respectfully next to and above its prominent neighbour, hidden from view – a primary consideration when considering any development on this extremely sensitive site.

 

Hidden House successfully connects the residents to the landscape and sky and borrows the grandeur of the adjacent listed buildings to create an internal spatial monumentality.

 

The owners shared, “From anywhere in the house you are able to gaze at the skies, which evokes a pleasant feeling of presence, where the intimate scale expands beyond the confinements of the space.”

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Look up

The petite new build enjoys two bedrooms, two bathrooms and a living/dining kitchen area with its own small private external space.

Ocular rooflights allow views to the sky and to the heavy decoration of the adjacent elevation of the former school building, whilst the vertical sliding doors in the front elevation reveal views into a large well-kept shared garden.

Designing by datum

The interior of the home is defined as a perimeter wall of oak panelling, upon which sits a floating transparent punched roof, delineating living spaces below, bathed in light.

Curtilage context

The uniform London Stock Brick, reclaimed and carried by hand onto site due to the listed vaults below, weaves Hidden House into its context. The undoubtedly demure home is a delight hidden in the thickness of a listed building curtilage wall.

A hidden haven

Despite its very central London location, Hidden House is a haven. Tucked tightly into the Kingsway Place grounds, clever landscaping and a flat profile allow the owners to sit back, inside or outside the home, and enjoy the retreat.

Iterative refinement

In-house 3D printed models of Hidden House helped us finesse our designs through an iterative refinement process, revisiting and reworking spaces and their components.

Project credits

Team

  • Project Director: Lee Marsden
  • Architect: Ella Wright
  • Architect: Ben Edgley

Awards

  • 2017 RIBA London Awards - won
  • 2017 RIBA House of the Year - shortlisted
  • 2017 AJ House of the Year - shortlisted
  • 2017 BD Individual House Architect of the Year Award – shortlisted

Consultants

  • Structural Engineers: Morph Structures
  • M&E Engineers: Create Consulting
  • QS: Stockdale

< Back to all

Next Project

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.