IQL Pavilion

IQL Pavilion

Part of the client’s major masterplan for London’s new ‘International Quarter’ on the Olympic site in East London, this pavilion building will be the development’s main public hub. It comprises a café, retail units, commercial units, pop-up food and drink units and a public roof garden.

 

Lightweight, simple, inherently flexible and clad in a unique ‘wrap’, our design for the Pavilion rise above the public realm, allowing foot traffic to flow underneath. Orientated to respect pedestrian desire lines, the building will naturally draw people in, encouraging them to explore, meet, dwell and enjoy.

 

The facade is multi-functional. It will serve as a permeable threshold into the space, provide solar shading, and facilitate natural ventilation, helping the structure to meet its BREEAM Outstanding sustainability target. The wrap also changes its relationship with the building as the sun arcs across the sky, creating different shaded external spaces depending on the time of day.
The simple timber-frame with glazed infill façade is animated by the ever-changing light. A central external stair will allow public access to the rooftop garden, affording views across the Queen Elizabeth Olympic Park.

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Generated by Context

The form of the Pavilion is derived from the spaces around it, the sunlight and the primary pedestrian flows through the site. The lines of the facade connect the surrounding buildings and infrastructures, whilst reciprocally framing these urban spaces at ground. The building and landscape work together to create varied spaces and comfortable environments around the pavilion to be used throughout the year.

The Drum - light and experience

The central drum stair provides primary access to the first floor and roof garden. The open top brings light into the deep plan at first floor and covered entrance area. It is expressed as a cylindrical solid element that cuts through the building. The geometry relates to the building form and provides a unique experience as people move up the stair.

Project credits

Team

  • Project Director: Steve Jones
  • Associate: Michael Henriksen
  • Project Architect: Tom Lea
  • Architectural Assistant: Anna Rubin
  • Architectural Assistant: Arseni Timofjev
  • Architectural Assistant: Mohammed Awadalla
  • Architectural Assistant: Catherine Blaney
  • Visualiser: David Deroo

Consultants

  • Structural: Heyne Tillett Steel Structural Engineers
  • Atelier Ten: Atelier Ten
  • Project Manager: Lend Lease
  • Fire: The Fire Surgery
  • Landscape: Gustafson Porter
  • Masterplan: BuroHappold

< Back to all workplace

Next Project

U+I