Filter Projects:

10 EXCHANGE SQUARE

British Land has commissioned us to create an enlivened, multi-functional amenity and reception space within the existing reception area of 10 Exchange House. We have reconfigured the internal and external ground level areas to complement the wider masterplan improvements at Exchange Square, and to refurbish a number of the upper office floors.   The previous […]

Find out more >

22 HANDYSIDE STREET

22 Handyside Street for King’s Cross Central Limited Partnership is the latest completed building at the 67-acre King’s Cross estate. It is a luminous, 36,000+ sqft office building.   A study in making a unique, commercial building that considers the health of its users, the building targets BREEAM Outstanding. We have taken a holistic approach to […]

Find out more >

AD++ HOUSE

This playful home provided all the extra space the client needed – a new living room, bedroom and garage for a collection of classic cars – as well as a palpable connection to the garden.   The glazing and cantilevered zinc-clad shell roof allow light deep into the living space from the south-west. The overheating risk […]

Find out more >

APARTMENT BLOCK

‘Apartment Block’ is an impeccably hand-crafted, two-storey apartment, designed as a solid piece of joinery that is ‘inserted’ into an existing building. The home’s main living and circulation spaces have been carved out of over 30,000 individually cut and laid cross-section blocks made of European Oak.   Located within Kingsway Place, the same estate as […]

Find out more >

BFI REUBEN LIBRARY

Based on the Southbank in London, the publicly funded BFI wished to expand its BFI National Library service and make it freely accessible to the public. When a 180 m2 former gallery space became free at BFI Southbank, they decided to move the library in.   We won the competition, which led to the commission to […]

Find out more >

BOOK BOX

The project, which went on to win the Stephen Lawrence Prize for Architecture, was to build a small extension to an existing school to house its library, music store and one or two other functions.   The competition brief initially asked for the extension to be built on the roof. However, we instantly saw a […]

Find out more >

CANYON HOUSE

The Canyon House project converted two separate flats – one on top of the other – into a single duplex. The clients had bought the lower flat in the historic warehouse building in anticipation of starting a family. As well as vertical connection and more bedrooms, they wanted flexible spaces, lots of daylight, plenty of storage, […]

Find out more >

CAPABLANCA HOUSE

The client wanted to remodel an existing dark house to create a harmonious space tailored to their needs on a budget and in a tight timeframe. They especially wanted it to be light-filled, eco-friendly and welcoming.   Our open dialogue with the client was critical to the exceptional beauty of the end product. The client […]

Find out more >

CAST

Creating intrigue and delight through threshold and repetition, we have utilised the cast iron pan stand from SMEG’s newly launched Linea built-in collection to create an intricate patterned screen.   The multiplication of this heavy and industrial component paradoxically creates a landscape that resembles a delicate weave, whilst showcasing Smeg’s rich heritage. It filters and diffuses […]

Find out more >

CITY UNIVERSITY LIBRARY

We have designed a light-filled, elliptical rooftop reading room for the City, University of London’s new campus library.   Appointed via an OJEU competition, the university desired an ambitious and world-class architectural solution for the central London site, which sits next to the Northampton Square Conservation Area, several listed buildings and below a protected viewing corridor from […]

Find out more >

CLOISTER

The Qingdao Iron and Steel Group’s 40,000 m2 headquarters complex is based in Qingdao, a city on the east coast of China located roughly halfway between Shanghai and Beijing. It sits below the flight path into the local airport, and is part of a huge industrial zone where air quality is low and pollutant particulates high – with all […]

Find out more >

COBHAM BOWERS

Our designs for specialist retirement developer PegasusLife Cobham Bowers replace the existing Glashaus, a two-storey commercial office, with a light-filled, contextually sensitive building that includes 53 high-quality and homely flats.   Following an assessment of the site and nearby Cobham Village, our early conceptual ideas focused on a strong sense of identity, setting and enclosure, […]

Find out more >

COCKPIT YARD

This mixed-use project is to redevelop Holborn Library on Theobald’s Road and the city block behind it in the heart of London’s Bloomsbury Conservation Area. The client has formed a private-public partnership with Camden City Council to unlock the site’s full economic, social and cultural potential. The scheme will fully remodel the library, provide brand new […]

Find out more >

COFFEY TABLE

  In connection with our Exposure exhibition marking our 10th anniversary we designed a coffee table to display our book. The table can be turned three different ways in order to hold different amounts of books.

Find out more >

COURT HOUSE

With a baby on the way, the clients needed more living space and a new bedroom inside – quickly. Outside, they wanted a proper garden to replace the existing dingy courtyard at basement level that was overshadowed by a garage.   With so much needed from such a small footprint, our solution saw the removal […]

Find out more >

COVE RIDGE

Cove Ridge is a contemporary interpretation of the area’s whitewashed walls and slate roof vernacular that dots the hillside. Its form is enfolded into the existing cliffside to minimize the exposed mass yet remains open to the sea and its periphery to indulge views. From within and around the home, horizonal views are played against […]

Find out more >

EXPOSURE

The tenth anniversary of Coffey Architects was celebrated with the ‘Exposure’ exhibition at the RIBA. The exhibition and accompanying book captures and embodies our preoccupations in architecture for the experiential qualities of how a place feels, how it connects to the light and elements outside, how it performs as a space for social interactions and […]

Find out more >

FARADAY WORKS

Faraday Works is a combined working and living scheme in Charlton, South East London. Coffey Architects is working alongside the masterplan architects to deliver 500+ new homes and over 4,000 sqm of medium and light industry, creative workshops and maker spaces. From 1863, the Faraday Works site was home to the Siemens Brothers’ first British factory, and there […]

Find out more >

FOLDED HOUSE

This 280 m2 project demonstrates the value in questioning the brief creatively and constructively in collaboration with the client.   Originally wanting simply to refurbish the ground floor of this end-of-terrace family home on an awkward triangular site, the client ended up reconfiguring and extending the whole building for an end result that perfectly married […]

Find out more >

HAWKSTONE TOWER

These are ongoing proposals for a new tall building adjacent Surrey Quays and Canada Water on a constrained site at the edge of British Land’s masterplan. The residential-led, mixed-use tower will provide apartments for the private rental sector while also rehousing an important local social club within the lower floors.   A contemporary landmark, the […]

Find out more >

HIDDEN HOUSE

Hidden House is a new one storey dwelling in the centre of Clerkenwell Green Conservation Area, London. It’s difficult to find.   The home sits above former prison vaults belonging to the Clerkenwell House of Detention, built in 1847, and next to a former Victorian School, Kingsway Place. Both are Grade II listed buildings.   […]

Find out more >

HOLBORN LIBRARY & COCKPIT ARTS

This mixed-use project is to redevelop Holborn Library on Theobald’s Road and the city block behind it in the heart of London’s Bloomsbury Conservation Area. The client has formed a private-public partnership with Camden City Council to unlock the site’s full economic, social and cultural potential. The scheme will fully remodel the library, provide brand new […]

Find out more >

HOT-STEP

Hot-Step is a fireplace of carved mass of polished concrete that anchors a lightweight oak timber staircase seemingly floating above. It appears to emerge from the floor, creating a special moment beneath the stairs.   The architecture connects the home’s main lower ground living space with its upper floors, drawing light from above and heating the home from […]

Find out more >

IMPERIAL WORKS

Originally built in the late 19th century as a piano/ organ factory, the Imperial Works building had already been converted to office use when Coffey Architects got involved. Tired, outdated and with poor internal circulation, the building was not performing to its full potential.   The client asked us to increase the floor area, restore the […]

Find out more >

INSIDE OUT HOUSE

We took part in a competition to design a doll’s house to highlight issues affecting disabled children and to suggest solutions that would improve their life if translated to real houses.   We were aware of how the many changes to the benefit system and rising rents have made it more difficult for disabled children and […]

Find out more >

ISLAND HOME

This refurbishment of a tiny 50 m2 one-bed penthouse on a tight urban site is all about subtlety and light. The original open-plan arrangement was awkward and inflexible, allowing no privacy, and failed to take advantage of the potential for views across the local Hoxton cityscape.   Using crisp, clean, reflective materials throughout, our design resolved […]

Find out more >

KITCHEN GARDEN

This north-facing lower-ground-floor Victorian flat was targeted for refurbishment and extension to turn it into a family home. The brief was to add an additional bedroom, maximize daylight, and enhance the existing connection to the garden.   Our solution featured a glass box extension to the rear, cleverly creating the extra space required and bringing more […]

Find out more >

LONDON IRISH CENTRE

Our proposal for the redevelopment of the renowned London Irish Centre looks to provide a fully accessible, bold new cultural and community centre. The 43,000 sqft project replaces much of the adhoc extensions to restore and extend the historic 19th century villa facing Camden Square.   Externally, the project presents a strong contemporary presence, a […]

Find out more >

MODERN DETACHED

Having demolished their previous home to make way for a new dream family house, the client was keen for the Modern Detached home to be built quickly. The context is unashamedly suburban. Set between the poor examples of 1960s architecture, there are more attractive Arts and Crafts homes nearby. This millieu required a tempered approach that married the […]

Find out more >

MODERN MEWS

The client asked us to help them remodel their existing four-storey, slightly dilapidated mews house. Despite being 8 m deep in plan, it only had windows to the front, which of course made it dark and dingy. The master bedroom and en-suite enjoyed no natural light at all. The top-floor bedrooms were accessed by a tiny […]

Find out more >

MODERN SIDE EXTENSION

The clients of the Modern Side Extension found themselves in a position common to countless thousands of other people in the UK, which makes the house we designed for them of generic value to others. Living in a three-bedroom terraced house, they wanted to expand and remodel for open-plan living on a limited budget. They especially wanted […]

Find out more >

MODERN TERRACE

Small terraced homes on Whistler Street, London, are typically dark two-up-two-downs with low ceilings. This project required us to refurbish one such example to create a naturally ventilated 160 m2 three-bedroomed house with underfloor heating on the ground floor.   Our design, the Modern Terrace, is fresh, light-filled and energy-efficient. We opened up the existing shell […]

Find out more >

MOON

This was a conceptual competition to design a hotel on the Moon.   In thirty years’ time, 1% of 1% of the world’s population is predicted to own over 60% of the world’s resources. Presumably only they will be able to afford to go to a hotel on the Moon.   Our idea envisaged a two-week lunar vacation: […]

Find out more >

MOOR’S NOOK

Moor’s Nook has transformed a neglected industrial lot in suburban Surrey into a convivial residential community for specialist retirement living developer PegasusLife.   The scheme, a 3400 sqm horseshoe shaped plan with 34 one and two-bedroom homes and a central communal landscaped courtyard, is located in central Woking. It is on a corner plot overlooking […]

Find out more >

NEXUS

Nexus is a 35,000sqft office building for Nexus Infrastructure, an owner occupier. Nexus Infrastructure comprises of a series of business including TriConnex, eSmart and Tamdown. The location was chosen for its ease of access for the workers of these individual businesses who were previously accommodated in several separate buildings on an industrial estate. The new buildings aim […]

Find out more >

OXFORD ROAD

At Oxford Road we developed simple house and flat typologies to help the client to appraise the sites’ development potential. Following careful planning and community engagement, our designs build close to the boundaries to maximize internal space and leave room for courtyard gardens, a solution that exceeded the client’s original brief.   Oxford Road was […]

Find out more >

QUEEN’S COLLEGE

The Quadrangle at Queen’s College, Oxford, is one of the finest neo-classical compositions in England, protected by Grade I listing. The brief for the new porters’ lodge called for space for exhibition, waiting, storage of letters, and for the porters themselves. Given the space limitations, this was difficult to squeeze in the existing loggia without significantly impacting […]

Find out more >

RICH INDUSTRIAL ESTATE

Part of a larger masterplan, our brief was to design approximately 70 new flats, arts studios and shop units totaling 9,500 m2 GIA on a site sandwiched between the rear gardens of a terraced street and a large industrial building.   As the main entrance to the masterplan area, this plot called for exemplary architectural design […]

Find out more >

SCIENCE MUSEUM RESEARCH CENTRE

Part of a larger masterplan, the project was to refurbish the Science Museum’s existing 545 m2 Dana Centre, which was noisy and uncomfortable. It occupied the lower ground, ground and mezzanine levels of the Museum’s Wellcome Wolfson Building. The tall space had east-facing double-height glazing, where a reduction in glare and direct solar gain were […]

Find out more >

SKY HOUSE

The client’s three-bedroom home in Camden, a penthouse flat with extensive views, was in need of refurbishment. The work had to create flexible spaces capable of doubling up in various ways to serve as a home, as well as a space for the client’s charity for young musicians. Our concept linked two simple roof-top pavilions […]

Find out more >

STEPWELL TABLE

The Stepwell Table is inspired by the geometrical wonder Chand Baori, an ancient water well in Rajasthan and one of the oldest and most important landmarks in India. Below the table’s glass surface is a hollowed-out interior, an intricate recreation of the famed symmetrical steps of the Chand Baori descending into the table’s base, creating […]

Find out more >

TELEVISION CENTRE PENTHOUSES

As part of a wider masterplan for developer Stanhope, we completed four premium apartments for developer Stanhope at Television Centre in White City.   Located on the site of the original BBC headquarters in White City, the AHMM-led project has re-imagined the iconic complex as a mixed-use piece of city open to the public. It […]

Find out more >

THE DIGI-TECH FACTORY

The Digi-Tech Factory for Norwich City College is a teaching and learning space that feels more like a professional environment than a classroom. It positions digital technologies as a contemporary industry in East England and Norwich City College as a leader in the field.   Our work on new multi-million-pound digital technology hub includes a […]

Find out more >

TOM WOOF

As part of a Clerkenwell Design Week 2014 exhibition, we re-envisioned Ron Arad’s iconic Tom Vac chair with a bit of humour. Entitled, Tailor My Tom Vac, the show comprised a collection of 23 reinterpretations of Arad’s original design each created by leading architecture and design studios.   Our idea stemmed from a flippant comment; someone […]

Find out more >

U+I

A newly formed property developer needed more space and asked us to refurbish a Victorian industrial space with a rich history of alterations. The building was ill-suited to office conversion, having high ceilings, hard surfaces, a large volume and very deep floor plate, features that present considerable acoustic, lighting and building services challenges. Since the client […]

Find out more >

URBAN LOFT

We were asked to remodel an existing two-storey penthouse apartment in a city-centre block that suffered from a disconnected entry sequence and a confused, dark interior layout.   A rich palette of basalt flooring, glass and walnut define a new stair core, reinventing the apartment as a light, airy, sophisticated urban loft.   Unusually free […]

Find out more >

WARBANK CRESCENT

Warbank Crescent is a 36 unit affordable housing scheme completed for LB Croydon’s housing company Brick by Brick. Brick by Brick was a progressive development company established by the council to develop multiple brownfield gap sites around the borough into new, design-led multi-tenure housing. Coffey Architects were commissioned to design 10 of these sites, of […]

Find out more >

WELL HOUSE

As so often happens with growing families, the client needed to extend their existing home to create more space. They appointed us to do so, taking the opportunity to refurbish throughout at the same time.   Of central concern was enabling the family to feel together even when doing different things. In particular, they wanted […]

Find out more >